dimarts, 19 de febrer del 2008

Les "trobairitz"

Tercera part :
I per acabar explicaré què vol dir la paraula "trobairitz":

Les trobairitz eren poetes occitanes del segle XII. Són conegudes Azalais de Porcairagues, Castelhoza o la Comtessa de Dia, però sovint només apareixen citades en revistes molt especialitzades. El primer estudi llarg que s'ha fet sobre elles pertany a Magada Bogin.
Les trobairitz eren dones força agosarades que cantaven l'amor que sentien pels seus amants amb molt d'atreviment i cortesia. Dones que sabien de lletra i de música i competien amb els trobadors per ser bones "corteses", tot un exemple d'igualtat de sexes, a l'Edat Mitjana.

"Carpe diem"

Segona part:
Com que en Jaume ha dit que haviem de buscar informació sobre què vol dir l'expressió "Carpe diem" doncs poso el que he trobat:

- "Carpe diem" és una locució llatina que literalment significa "aprofita el dia" i és un tòpic molt usual en la literatura renaxentista posterior al al segle XV. Va ser el poeta llatí Horaci qui va expressar per primera vegada aquesta expressió a l'Oda 1,11: Carpe diem quam minimum credula postero ("Aprofita el dia, no confiïs a demà").
Així mateix es pot traduir com "Aprofita el moment", "Viu el moment", és a dir, "Aprofita l'oportunitat i no esperis a demà, perquè pot passar que demà l'oportunitat ja no existeixi".
Sant Expedit, patró de l'immediat, va arribar a utilitzar aquesta frase en la seva prèdica, instant a realitzar les obres en el present i negant el possible futur que és incert.

Poema

Primera part:
Avui posaré un poema de Miquel Martí i Pol, que és un poema que em vaig aprendre a l'escola Pegaso de Barcelona on vaig estudiar fins a 4rt de primaria, i que me n'ha quedat un record molt maco d'aquest poema. El vaig recitar junt amb els meus amics de sempre, des de P3.
I bé, no m'enrotllo més i poso el poema:

"Arròs blanc"

Ben aprofitat
l'arròs blanc fa plat,
i pot barrejar-s'hi
-no és cap disbarat-
tota llei de salses,
plàtan, ou farrat,
pollastre trinxat,
gambes i tonyina
i el que ve de grat,
per tal que resulti
un plat variat,
que l'arròs ho lliga
tot molt ben lligat.

Em feia molta il·lusió posar aquest poema; a que és maco¿? ^_^